Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Περιγράφω το αγαπημένο μου λουλούδι

Ξεκινάμε το ιστολόγιο με την περιγραφή του αγαπημένου μας λουλουδιού.
Αφορμή μας δίνει το 2ο κείμενο της 3ης ενότητας από το Τετράδιο Εργασιών "Η Ροδιά"


Άνθος Ροδιάς, Βικιπαίδεια.

Οι ροδιές… Πρέπει να δείτε τις ροδιές. Είναι από τα πιο όμορφα πλάσματα της ελληνικής εξοχής.
Τα κλαδιά τους είναι λεπτά, το φύλλωμά τους έχει τόσο άφθονο το πράσινο φως, που γεμίζει τρυφεράδα το τοπίο. Τα λουλούδια τους είναι εξαίσια σύνθεση ενός ειδικού κόκκινου με το τρυφερό πράσινο της ροδιάς. Τώρα τα λυγερά κλωνιά τους λυγάνε απ’ τον καρπό. Τα ρόδια κρέμονται χοντρά, στρογγυλά, τσιτωμένα απ’ τις σφιχτές «ροδοπαππούδες1» που ζουλιούνται αλύπητα στριμωγμένες μέσα στον ίδιο κορσέ. Το γνωστό αίνιγμα έτσι ορίζει το ρόδι: «Χίλιοι μύριοι
Καρπός ροδιάς, Βικιπαίδεια
καλογέροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι». Μερικά ρόδια σκάνουν απ’ τ’ ασυγκράτητο σφρίγος2 τους. Σκάνουν σαν ειρηνικές χειροβομβίδες και σε ραντίζουν με τους τριανταφυλλιούς σπόρους τους, που αστράφτουν στον ήλιο. Σαν να σου ρίχνουν κατακέφαλα μία φούχτα ρουμπίνια.

1 ροδοπαππούδες = οι σπόροι του ροδιού,     2 σφρίγος = δύναμη


Πατώντας τη λέξη σχόλιο, μπορείτε να γράψετε το δικό σας κείμενο για το αγαπημένο σας λουλούδι. Μην ξεχάσετε στο τέλος του κειμένου σας να γράψετε το όνομά σας και να επιλέξετε ανώνυμος για τη δημοσίευση.

© Βικιπαίδεια

4 σχόλια:

 1. Αγαπημένοι μαθητές, ξεκινήστε να γράφετε.

  Ο δάσκαλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βάσω
  Το αγαπημένο μου λουλούδι είναι το τριαντάφυλλο.Η τριανταφυλλιά είναι ένα γένος Ροδοειδών. είναι καλωπιστικό και φυλλοβόλο δέντρο. Κάθε φορά που μας φέρνουν τριαντάφυλλα, η μαμά τα βάζει στο βάζο και τα τοποθετεί στο κέντρο της τραπεζαρίας. Μου αρέσει τόσο πολύ να τα βλέπω μέσα στο σπίτι.
  Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και φυσικά τα μπουμπούκια της που την κάνουν ξεχωριστή. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τισ κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηρένεται. Κάθε φορά που αρχίζει να αποξηρένεται στεναχωριέμαι, γιατί εκεί που άνθιζαν και ομόρφαιναν όλες τις αυλές που είχαν τριανταφυλλιές, όλα τα παρτέρια όλες τις πλατείες αρχίζουν και αποξηρένονται και δεν μου αρέσει και πιστεύω δεν είμαι η μόνη. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Στην αρχή τα μπουμπούκια της είναι κλειστά, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλά τους. Αυτή είναι η αγαπημένη μου περίοδος. Κάθε φορά τέτοια περίοδο ζητάω από τον μπαμπά να μας πάει στην γιαγιά να δω τα υπέροχα αυτά τριαντάφυλλα. Κόβω ένα από κάθε ρίζα. Η γιαγιά μου έχει ποικήμα χρώματα όπως κόκκινο, ροζ και κίτρινο. Με αυτά κάνω ένα μπουκέτο. Υπάρχουν βέβαια και άλλα χρώματα ανάλογα με την ποικηλία κάθε τριανταφυλλιάς. Η τιανταφυλλιά εκτός από την ομορφιά της και τα ευωδιαστά άνθη μας προσφέρει και αιθέριο αρωματικό λάδι, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της.
  Είναι ένα ξεχωριστό και πανέμορφο λουλούδι για μένα η τριανταφυλλιά.'Εχω καταπληκτικές αναμνήσεις από το συγκεκριμένο φυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπημένη μου φίλη Βιβή,

  Χτες πήγαμε για πρώτη φορά στο εξοχικό της θείας μου και του θείου μου. Αφού μας ξενάγησε στο εσωτερικό του σπιτιού στη συνέχεια μας πήγε και στον πανέμορφο κήπο τους που μόλις τον είδαμε μείναμε με το στόμα ανοιχτό . Υπήρχαν πάρα πολλά είδη φυτών που καν δεν τα είχα ακούσει .
  Πιο πολύ όμως από όλα εμένα μου άρεσε η αμυγδαλία . Στη συνέχεια αφού μπήκαμε στο σπίτι η θεία μου μου είπε λιγα λογία για την αμυγδαλία πως είναι είδος φυτών της οικογένειας τών Ροδιδών που πολλές φορές εντάσσεται στο γένος Προύμνη. Το κοινότερο είδος είναι η Προύμνη η γλυκεία φυτεύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της Παραμεσογειακής ζώνης όπου καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια .
  Στη θεία μου καθήσαμε για ένα βράδυ και το άλλο πρωί ετοιμαστήκαμε για να φύγουμε , πριν όμως να μπούμε στο αμάξι μας σταμάτησε η θεία μου και μου έδωσε να φυτέψω και εγώ στη δική μου αυλή μια ωραιότατη αμυγδαλιά.

  Aναστασία

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφουμε μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες.
Προσέχουμε αυτά που γράφουμε να μην είναι προσβλητικά.
Είναι ωραίο να είμαστε ευγενικοί!